DANKZIJ GOEDE ZORG ZIT UW GEBIT WEER OPTIMAAL

KUNSTGEBIT EN PROTHESE

KUNSTGEBIT

Een gebroken of slecht passend kunstgebit? Door veroudering of slijtage kunnen de functie, de sterkte en de pasvorm van uw kunstgebit afnemen. Om pijn te voorkomen en om het los zitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens één keer per twee jaar naar uw tandarts te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. 

Het slinken van de kaken gaat namelijk zó ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt. Als u daarom regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandarts alles voor u in de gaten. 

Uw tandarts kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken (dit gebeurt meestal na een jaar of acht). Ook controleert uw tandarts of uw hele mond nog goed gezond is. 

Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen ontstaan.

VERZORGING VAN HET KUNSTGEBIT

Net als tanden en kiezen moet ook een kunstgebit goed worden verzorgd. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter, zowel op uw kunstgebit als eronder. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel en water om etensresten goed te verwijderen. Gebruik geen tandpasta, die kan te veel schuren. 

Reinig uw kunstgebit dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel. Vraag eventueel uw tandarts of mondhygiënist om advies. Houd behalve uw kunstgebit ook uw mond schoon. 

U kunt uw tandvlees met een zachte tandenborstel poetsen, gebruik daarvoor gewone tandpasta. Masseer met een zachte tandenborstel minstens één keer per dag het tandvlees waarop uw kunstgebit rust.

PROTHESE

Heeft u geen of bijna geen eigen tanden meer? Dan komt u in aanmerking voor een prothese. Dit kan zijn een volledige gebitsprothese (kunstgebit), of een gedeeltelijke prothese. Er zijn verschillende soorten gedeeltelijke protheses: kunstharsplaatje, frame prothese met haakjes en frame met verankering.

Een kunstharsplaatje is in feite een tijdelijke oplossing na het trekken van een aantal tanden. Een volledige of gedeeltelijke prothese zit niet vast en kan zo uit de mond worden genomen.

FRAME OF PLAATJE?

Bij een gedeeltelijke prothese wordt onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars (plaatje) en een basis van metaal (een frame). Als een aantal tanden en kiezen ontbreken, kunnen die worden aangevuld met een plaatje van kunsthars. Het houvast van zo een plaatje is meestal beperkt, daarom worden er vaak kleine haakjes aan bevestigd die om de natuurlijke tanden en kiezen komen te zitten.

Bij een frame vormt een metalen plaat één geheel met de haakjes die om en op de natuurlijke tanden worden geplaatst. Doordat een frame sterker is dan een plaatje, kan het dunner en kleiner worden uitgevoerd. Bovendien heeft de kaak minder te lijden, zodat hij niet zo snel zal slijten.

GEDEELTELIJKE FRAMEPROTHESE

Een frameprothese is een constructie met metalen haakjes om de tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. Het frame is uitneembaar.

Soms is het beter om een kroon te maken op de tanden of kiezen waar een haakje op komt. Hiermee wordt er voorkomen dat een tand of kies afbreekt.

IMMEDIAAT-PROTHESE

Tussen het trekken van de tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen. Het Tandtechnisch Laboratorium Zutphen maakt dan een zogenaamde immediaatprothese. Als de wonden zijn genezen moet de prothese worden opgevuld (rebasing), waarna de prothese definitief wordt geplaatst.

BASIS VERZEKERING

Met een kleine eigen bijdrage vergoedt uw basisverzekering periodiek een nieuw kunstgebit.
Mocht u niet in staat zijn om zelf uw tandarts te bezoeken voor problemen aan uw kunstgebit, 
dan kan u er ook voor kiezen om kosteloos te worden bezocht door één van onze deskundige medewerkers.

Share by: